Themamaand: gewoontes

Foto via Pexels

Vanaf nu wil ik de themamaanden gaan introduceren. Elke maand wil ik me verdiepen in een thema en er ook actief mee aan de slag gaan. Ik vind heel veel thema’s interessant, maar het komt er altijd op neer dat ik tien verschillende boeken tegelijk lees, vervolgens vergeet wat ik ook alweer zo boeiend vond, en aan het einde van het liedje pas ik ook niets toe. Ik hoop dit te verhelpen door elke maand een thema uit te kiezen. Deze maand: gewoontes.

Gewoontes? Is dat niet wat voor het begin van het nieuw jaar, Charlotte? Nou, de grap is ook dat ik het soort van als thema had gekozen voor de eerste maand van dit jaar. Ik had een briljant boek gelezen over gewoonteverandering – Atomic Habits van James Clear – en ging er ook een beetje mee aan de slag. Nadruk op een beetje. Je voelt hem vast al aankomen, want toen kwam tante corona en werd de hele wereld anders.

En toen kwam corona…
De corona-crisis heeft impact op al onze leven. Grote en kleine. Sommige mensen worden ziek, hebben geliefden die ziek worden of misschien wel zijn overleden. Anderen verliezen hun baan en maken zich zorgen over hoe ze de rekeningen moeten betalen. Voor de meeste van ons is het gelukkig (nog) niet zo ingrijpend en dat geldt ook voor mij. Sinds maart werk ik praktisch fulltime thuis, wat zo uitdagingen met zich mee brengt, maar ook zeker voordelen heeft. Op het begin zag ik familie en vrienden een tijdje niet en het duurde ook even voor dat weer op gang kwam. Hetzelfde gold voor sporten. Om nog maar te zwijgen van de mentale impact. Zorgen over wat er nog gaat komen en de hele tijd alleen thuis zitten doen iets met een mens.

Waar ik eerst nog enthousiast dacht dat ik dit kon aangrijpen om een soort supermens te worden door elke dag te gaan sporten en Spaans te leren en weet ik veel wat – door het gebrek aan reistijd was er nu immers extra tijd bij gekomen – verloor ik die gedachte al snel. Nu, in oktober, voelt het alsof ik weer opnieuw ben begonnen met alles. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat dat al een beetje sinds september is. Dat heeft een specifieke reden en is terug te leiden tot een blauwe planner, maar daarover later meer.

Komende maand
In ieder geval wil ik deze maand – en ik weet dat deze nog maar kort is, dus eigenlijk gaat het om de komende paar weken – uitroepen tot de maand van gewoonteverandering. Het boek van James Clear ga ik weer erbij pakken. Ik kan Dingen Anders Doen van Lianne Keemink ook van harte aanraden. Op deze blog zal ik wat stukjes schrijven over hoe je aan de slag kan met nieuwe gewoontes. Uiteraard zal k ook mijn eigen ervaringen delen.

Aan de slag gaan met (nieuwe) gewoontes kan niet zonder te weten wat je wilt veranderen. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten:

  • Ik wil weer een fijne sportroutine. Ik heb een mountainbike en racefiets, in het verleden ging ik nog wel eens hardlopen voor ik allerlei blessures had, en ik vind yoga fijn. Daarnaast heb ik een abonnement bij Onefit, waarmee ik verschillende klasjes volg. (Klasjes is wel echt een millennial woord, vind je niet?)

  • Tijden terug mediteerde ik regelmatig. Dit wil ik weer dagelijks doen, want het is eigenlijk een vereiste voor mij om een beetje een normaal functionerend persoon te blijven.

  • Ik wil serieuzer schrijven. Voor deze blog, maar ook aan mijn verhalen. Aan de ene kant ben ik ervan overtuigd dat creativiteit niet helemaal valt te plannen, aan de andere kant is consistentie ook gewoon een onderdeel hierbij. Ik zit eraan te denken om met de cursus The artist’s way van Julia Cameron aan de slag te gaan. (Zie ook http://dalai-alpaca.nl/morning-pages/)

  • Ik ben een ramp in het doen van de afwas. Of eigenlijk het huishouden. Het is echt genânt. Mijn aanrecht en huis zien er regelmatig uit alsof er een studentenfeestje is geweest. Dus wil ik proberen elke dag braaf af te wassen en mijn huis ook beter opgeruimd te houden. Ik zeg bewust niet “mijn huis beter opruimen”. Dan is het namelijk al te laat 🙂

Doe je mee deze maand? En zoja, met welke nieuwe gewoontes zou jij aan de slag willen?

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *