School of Life: Griet op de Beeck

Enige tijd terug was er bij de School of Life een online lezing van Griet op de Beeck. Griet is een Vlaams schrijfster van enkele goed ontvangen boeken en is bekend, omdat zij heel open pijnlijke herinneringen uit haar jeugd gedeeld. Deze online lezing ging over het zoeken naar de juiste vragen, om zo verder te komen. Graag deel ik enkele dingen die Griet heeft genoemd.

Over de coronacrisis
“Al die vluchtwegen zijn nu weg, je wordt geconfronteerd met wat je leven is.”*

“We zijn allemaal meesters in onszelf dingen wijs maken, en weggaan van dingen die ons pijn doen.”

De coronacrisis heeft ons tot een halt gebracht. Dat kan moeilijk zijn, maar het geeft ons ook juist de kans om eens kritisch naar onszelf en naar ons leven te kijken.

Over pijn
“Het is geen parcours dat je zo afgaat.”

“Het mooie is als je kunt erkennen dat je in een dal zit. Dan weet je ook dat je er een piek komt. Dan kun je volhouden.”

“Veeg onder je tapijt.”

Ik haal hieruit dat we onze pijn onder ogen komen moeten, maar dat dit ook voor iedereen anders is. Er is geen standaard route. Maar weet wel dat er zon komt na de regen.

Om jezelf af te vragen
“Vraag jezelf elke dag waar je echt blij van bent geworden.”

“Soms merk je dat je geïrriteerd raakt, nerveus, je kunt het niet verklaren. Neem daar nota van en onderzoek het.”

“Slecht weer en daardoor een slecht humeur is zelden wat er echt aan de hand is.”

“Andrew Solomon zegt dat je zonder schaamte niet naar je verhaal kan komen, en zonder je verhaal niet naar je identiteit. Schaamte is bij veel meer mensen actief dan ze denken. Geef dat toe.”

“Heel veel mensen zijn perfectionistisch. De lat wordt steeds hoger gelegd en zo ontstaat een neerwaarts systeem van falen. Het is een systeem voor een gebrek aan eigenwaarde.”

Ga dus op onderzoek uit, lijkt Griet ons te willen zeggen. Sta stil, durf je zelf kritische vragen te stellen, accepteer zaken en laat dingen los die je niet langer dienen.

Over de wereld
“Als mensen op de wereld meer tot zelfkennis komen, dan zou dat heel erg van waarde zijn.”

Hierbij verwijst Griet naar mensen die op personen als Trump stemmen. Daar zit vaak angst achter, zij zijn voor heel veel dingen baan. Ik ben het met haar eens en denk dat veel problemen in de wereld hierdoor zijn ontstaan. Daardoor zijn ook veel zaken op de spits gedreven, zoals het debat over vluchtelingen en racisme, om maar twee voorbeelden te noemen.

Tot slot
“Uw leven is van u. Van alles wat je is overkomen, kan je herstellen.”

“Durf jezelf waard te vinden. Je bent het waard. Als je een baan hebt waar je je verveelt: dat je durft te stoppen. Als je een droom hebt waar je al lang mee loopt; dat je durft daarmee te beginnen.”

Dit lijkt me een mooie oproep om mee af te sluiten.

*Ik heb Griets woorden zo goed mogelijk geprobeerd te noteren, maar dat is natuurlijk niet helemaal gelukt.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *