Morning pages

Foto via Pexels

Sinds 1 juni schrijf ik regelmatig de zogenaamde morning pages. Het doel is eigenlijk om het elke dag te doen, maar goed, een nieuwe gewoonte is niet zomaar opgebouwd. Daarover een andere keer meer. Morning pages zijn bedoeld om je hoofd leeg te schrijven, om bewuster stil te staan bij wat leeft in je hoofd, om daarna de dag fris te beginnen. Ik wil je kort wat meer vertellen over de achtergrond, wat het mij heeft gebracht en hoe jij hiermee kan beginnen.

The artist’s way
De morning pages komen bij Julia Cameron vandaan, auteur van The artist’s way. In dit boek beschrijft ze een programma om je creativiteit terug te vinden en toe te passen in je leven. Nu moet ik het boek nog lezen – ik kom er nog niet helemaal doorheen, maar dat terzijde – en op het begin beschrijft ze twee belangrijke onderdelen: de morning pages en de artist’s date. Het idee is simpel. Elke ochtend schrijf je de morning pages en dan wel het liefst meteen na het opstaan, op papier, drie pagina’s lang. Verder plan je wekelijks een artist’s date met jezelf in, waarbij je iets gaat doen wat je interesse heeft. Hoeft niet per se artistiek te zijn.

30 dagen morning pages
Ik kwam via social media terecht bij een programma om een maand lang de morning pages te schrijven, via theartistswayonline.com, gerund door Hade. Hade bood elke dag een schrijfles aan en een opdracht, om eventueel in je morning pages uit te werken. De cursus had een optie om het te combineren met een groepje, dat wekelijks bij elkaar kwam om ervaringen uit te wisselen. Dit sprak me meteen aan. Een paar jaar geleden had ik regelmatig een dagboek bij me gehouden en dat heeft me enorm geholpen, ook bij het een plekje geven van bepaalde zaken. Ik had zo’n idee dat het nu wel eens goed kon helpen om mijn gedachten wat meer te ontwarren. Daarnaast stelt Julia Cameron dat de morning pages de weg vrijmaken naar meer creativiteit. Ook dit was me muziek in de oren, want de laatste tijd was ik het schrijven een beetje kwijt geraakt. De keuze om deel te nemen aan het programma was dus snel gemaakt.

6 weken later
We zijn nu zes weken verder – wat heeft dit me gebracht? Allereerst houd ik me niet braaf aan de regels. Er zijn redenen waarom het ’s ochtends moet, waarom het drie pagina’s moeten zijn, maar voor mij is dat niet altijd haalbaar. Het moest makkelijk zijn, wilde ik het volhouden. Dat dat dan betekende dat ik ook regelmatig ’s avonds schreef en het daardoor meer een dagboek was, was dan maar zo. Een andere regel is dat je de morning pages niet mag teruglezen, maar dit heb ik wel gedaan. Daarbij viel me na zo’n twee weken op hoe kritisch ik op en over mezelf was. Eigenlijk bijna om te schrikken, want zo zou ik nooit praten over iemand om wie ik geef. Wat meteen de vraag opriep hoeveel ik dan om mezelf gaf, als ik zo negatief was.

Het schrijven heeft me zo bij gedachten gebracht die langzaamaan patronen zijn geworden en zich hebben ontwikkeld tot een altijd maar aanwezig kritisch stemmetje. Door het op papier te zien staan, is het nu makkelijker om een weerwoord te hebben. Daarnaast merk ik dat ik bepaalde gedachtepatronen nu makkelijker herken, waardoor ze niet volledig ontsporen. Zo klinkt het best makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet.

In mijn schrijfsels kwamen ook andere thema’s regelmatig terug. Dromen. Doelen. Soms gewoon gezeur. Maar dat alles dwingt wel tot actie, omdat het op een gegeven moment niet meer oké voelt om voor de zoveelste keer erover te schrijven. Ook op die manier helpt het dus om gedachten te ontwarren, om naar boven te halen wat er toedoet of te helpen bij het maken van keuzes. En die beloofde creativiteit? Ik heb geen idee of het met de morning pages te maken heeft, maar ik heb de laatste tijd meer zin om creatief bezig te zijn. Om me onder te dompelen in andere werelden en die te beschrijven. Dus ja, het is gelukt om het schrijven weer op te pakken.

Zelf aan de slag?
Dat is niet zo moeilijk. Pak pen en papier. Ga zitten. En schrijf. Je zou het boek van Julia Cameron kunnen lezen. Ik kan je ook een cursus bij theartistswayonline.com van harte aanbevelen. Mijn ervaring is dat het makkelijker is om vol te houden, als je mensen hebt om het mee te delen, zoals de versie met groepje erbij. Daarnaast kan schrijven soms best eenzaam zijn en is het dan juist fijn om ervaringen te kunnen delen met anderen.

Ga jij aan de slag met de morning pages?

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *