Momenten

Foto via Pexels

Het leven bestaat slechts uit momenten.

Leuke momenten, slechte momenten.

Niet meer, niet minder.

We gebruiken momenten om aan terug te denken, om onze toekomst op te baseren. En dat is waar het misgaat. Momenten zijn slechts momenten. Als je ze op dat moment beleeft (ha, nu wordt het diep), dan gaat het goed. Maar als je je nu of de toekomst op eerdere momenten gaat baseren, gaat het niet meer goed.

Bijvoorbeeld die ene leuke date die je hebt gehad, maar waarvan de persoon in kwestie een enorme zak is in verder reageren op je appjes. Hierbij gaan er dan twee dingen mis: enerzijds blijf je malen waarom je niets hoort, terwijl het eerst zo leuk was. Anderzijds wordt het eerdere moment verpest: je hoort niets meer, dus is het een stom persoon, dus was het toen blijkbaar een verspilling van moment. Als je het gewoon ziet zoals het was – een leuk moment – dan gaat het goed. Dan kun je blij zijn dat je dat hebt gehad. En dan kan je je focussen op wat nu relevant is, in plaats van allerlei verwachtingen te hangen aan het moment dat je hebt beleefd. Daarmee kan het misschien zelfs verpest worden – zonde!

Het leven zien als een serie momenten maakt het ook verrassend makkelijk. Het zijn uiteindelijk momenten waar we aan terugdenken. Het uitzicht vanaf een bergop na de lange wandeling omhoog. Een fijne spelletjesavond met vrienden en champagne. Die ene motorrijles die zo goed ging en zo’n euforisch gevoel gaf. Dat maakt de formule van een goed en leuk leven ook makkelijker. Misschien is er wel een geheime zin van het leven die je moet ontdekken, een hoger doel dat je moet dienen. Maar probeer los daarvan zoveel mogelijk goede en leuke momenten te beleven. Want die maken weer een goed en leuk leven.

Dus, leef nu. Geniet van wat er is. Doe iets. Kijk er later met een glimlach op terug. En sta er verder niet al te veel bij stil.

Hoe denk jij hierover? Ik ben benieuwd!

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *