Even over geluk

Foto via Pexels

Geluk lijkt soms wel het woord van deze tijd te zijn. We zijn allemaal bezig met geluk en toch zijn we met enige regelmaat ongelukkig. We stressen ons door het leven heen of zijn even de weg kwijt geraakt. Nog interessanter is dat we allemaal denken gelukkig te moeten zijn. Een site hebben over geluk lijkt dit misschien ook te impliceren door allerlei handvatten aan te reiken om ten alle tijden gelukkig te zijn. Het klinkt natuurlijk ook heel vrolijk, over regenbogen en confetti. Maar geluk is niet alleen maar je in een jubelende staat bevinden. Laten we dus wat verder inzoomen op wat geluk eigenlijk betekent.

Het is eerst misschien belangrijk om het te hebben over een definitie van geluk. Met gelukkig zijn lijken wij vaak een gevoel te bedoelen van intense vreugde, van perfectie, het gevoel dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Volgens mij is het niet realistisch dat zoiets er altijd is. Soms gebeuren er klote dingen, soms is de wereld gewoon even tegen je (of eigenlijk, lijkt dat het te zijn) en veel dagen zullen nou eenmaal vrij gewoontjes zijn.  Zullen we dan nooit altijd gelukkig zijn? Neen. Ik denk dat gelukkig zijn eerder gaat om een gevoel van tevredenheid met het huidige moment en daar kan een zekere blijheid mee gepaard gaan. Natuurlijk hebben we ook piekmomenten, zowel in positieve of negatieve zin, maar die hebben denk ik minder met geluk te maken. Het is namelijk niet realistisch dat de positieve er altijd zijn en dat de negatieve weg zullen blijven. Dat betekent accepteren wat er is en daar wat van maken. En dit kan voor de ene persoon makkelijker zijn dan voor de ander. Sommigen zijn goed om zich op de stroming mee te laten drijven. Anderen hebben misschien bepaalde dingen meegemaakt in het leven of zekere omstandigheden, die het moeilijker maken. Nog steeds geloof ik echter dat het neerkomt op die acceptatie. Daarna komt de rest vanzelf.

Dus al gaat deze site ook over die momenten met eenhoorns en regenbogen en confetti, het zegt niet dat deze nodig zijn om geluk te bereiken. Soms lijkt het leven nou eenmaal kut. Ik zeg bewust niet is, want dat is het niet, wij denken of vinden alleen maar dat het zo is. Door op andere manieren naar zulke momenten te kijken, is het opeens allemaal niet meer zo erg meer. Daar hoop ik met deze website mee te helpen, al denk ik natuurlijk ook graag mee over die intense momenten van vreugde šŸ™‚

Dat betekent overigens ook niet dat ik het allemaal zo goed weet. Ik zou mezelf de gurunaam de dalai alpaca kunnen geven, maar ik ben eigenlijk ook maar een mafkees die de helft van de weet niet weet waar ze mee bezig is. Ik heb ook slechte momenten en word af en toe tot de orde geroepen door mijn demonen. Ik lees echter veel over onderwerpen die geluk raken en denk er ook graag over na. Daarom denk ik dat het best waardevol dat juist ik als leek allerlei zaken deel. Misschien komen we zo samen verder – mij helpt het in ieder geval al om een plekje op internet te hebben om wat te brabbelen.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *