Broodbaan, droombaan en dingen doen omdat ze leuk zijn

Foto via Pexels. Later wordt duidelijk waarom ik voor een foto van alpaca’s heb gekozen bij een stukje dat gaat over een droombaan 🙂

Een broodbaan en een droombaan: de één is om van te leven, de ander is om voor te leven. Je broodbaan betaalt je rekeningen en zorgt ervoor dat je zo nu en dan dat kaasplankje op tafel kunt zetten; je droombaan is één waarin je passie tot uiting kan komen.Soms overlappen ze, meestal niet. De focus ligt de laatste tijd en zeker in mijn generatie nogal op het vinden van je droombaan. Eerst geloofde ik er heilig in dat die bestond, maar de laatste tijd ben ik hier wat kritischer over geworden. Noem het misschien minder naïef of cynisch.

Allereerst: een broodbaan is niet per se slecht. Soms is een broodbaan nodig om tot een droombaan te komen, bijvoorbeeld om een buffer op te bouwen om de sprong te wagen naar de droombaan. Of om bepaalde vaardigheden te leren of contacten op te doen, die je helpen bij het uitvoeren van die droombaan. De broodbaan is dan dus een brug. Aan de andere kant moeten we ook oppassen met broodbanen. Ze kunnen ons gemakzuchtig maken. Angstig, namelijk bang om de overstap naar die droombaan te maken. En misschien nog wel het gevaarlijkste: ze kunnen ervoor zorgen dat we onze dromen (tijdelijk) vergeten. Zo schrijft Elle Luna hierover in het boek The crossroads of should and must (wat overigens letterlijk een prachtig boek is):

“But what you don’t want is to take a job that was intended to pay the bills and suddenly, you don’t have time to explore your passion, you’re too tired to step into that which you were put on this earth to do. And if, for some awful reason, you forget that money is a game, a make-believe concept that some people invented, you could be led back into the complex layered world of Should. And here, the loss isn’t a financial one. You are the cost. Is it worth it?”

Maar de vraag die hierachter ligt: bestaat een droombaan wel? Ik denk voor sommige mensen wel. En voor heel veel mensen ook niet. Om eerlijk te zijn: als we het een baan noemen, kan het nooit een droombaan zijn, schiet de laatste tijd wel eens door mijn hoofd heen. Werk blijft toch werk. Misschien gaat nu tegengeworpen worden dat ik gewoon nog niet weet wat mijn droombaan is en dat ik meer mijn best moet doen om die te vinden. Jaren ben ik hier ook mee bezig geweest, nadenken wat ik wil, in gesprek met mensen hierover gaan. Dingen waarvan ik dacht dat ze wat zouden zijn, bleken toch niet zo rooskleurig. Een beetje à la het gras is altijd groener aan de overkant.

Elle Luna heeft het heel heftig over “that which you were put on this earth to do”. Maar misschien bedoelt zij ook wel dat je de tijd maakt om dingen te doen die jij leuk vindt. Heeft ze het dus eigenlijk over het hebben van hobby’s (maar een suf Nederlands woord, nu ik het zo schrijf). En dan hoef je er niet meteen je baan van te maken; het zijn niet voor niets hobby’s. Ik denk dan juist dat zelfs het plezier in die hobby’s kan verdwijnen, als we er meer van willen maken. Ik vind schrijven leuk, omdat het geen gedwongen karakter heeft en ik gewoon wat kan klooien. Sommige dingen die ik doe, zijn ronduit verschrikkelijk, zoals mijn schilderijen.

Sommige dingen die ik doe, zijn ronduit verschrikkelijk, zoals mijn schilderijen.

Voor nu is mijn doel om zoveel mogelijk te genieten van mijn hobby’s en daar ook zoveel mogelijk tijd aan te wijden. Daarnaast hebben mijn vele overpeinzingen over een droombaan wel inzichtelijk gemaakt wat ik zoek in werk: iets wat maatschappelijk relevant is, waar contact met andere mensen belangrijk is, en waarin ik me steeds in nieuwe dingen kan verdiepen en zo kan blijven leren. En toevallig heb ik dat nu. Meer tijd voor hobby’s en projectjes zou ik wel willen hebben. Daarmee is mijn focus nu komen te verschuiven: genoeg werken om de rekeningen en af en toe een kaasplankje te kunnen betalen, met zoveel mogelijk tijd resterend voor andere dingen. Daar teken ik voor. Dan is het misschien geen droombaan, maar wel een droomleven.

Bestaat voor jou zoiets als een droombaan? Heb je die misschien wel gevonden?

You may also like

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *