Boek: Solve for Happy

Foto via Pexels

Van tevoren wil ik graag even zeggen dat ik niet gesponsord word om over dit boek te schrijven of aandelen heb bij de uitgeverij van dit boek. Solve for Happy van Mo Gawdat is namelijk één van de beste boeken die ik ooit heb gelezen over geluk. En dat komt niet per se doordat het een geweldig staaltje literatuur is, maar omdat alle ideeën rondom geluk samenkomen in dit boek. In ieder geval voor mij: na het lezen van dit boek heb ik het idee dat ik het leven snap. En het gevoel dat ik jullie beter dit boek toe kan sturen en mijn website op non-actief kan zetten, maar dat zou wel flauw zijn. Goed, dan nu over op wat voor fantastische dingen er allemaal beschreven worden. 

Formule voor geluk
Solve for Happy beschrijft een vrij eenvoudige formule voor geluk: geluk is hoe je alles waarneemt minus je verwachtingen. Ofwel, als je verwachtingen gelijk zijn met hoe je gebeurtenissen beschouwt, ben je gelukkig. Klinkt heel simpel toch? Tegelijkertijd speelt het op twee krachtige zaken in: het hebben van (te hoge) verwachtingen, waar je dus invloed op hebt, en hoe je dingen ziet (waar je opnieuw invloed op hebt).

Zelf vind ik dit een hele makkelijke manier om te beseffen waarom ik niet zo blij ben over iets. Enerzijds komt dit door te hoge verwachtingen, iets waar ik bijzonder goed in ben; anderzijds merk ik dat ik dingen negatiever beschouw dan dat ze werkelijk waren. Voor nu is het dus nog vooral een middel om mezelf achteraf uit negativiteit te krijgen en te beseffen dat iets helemaal niet zo verschrikkelijk was. Nu is het de kunst om dit niet achteraf, maar meteen goed te doen: realistische verwachtingen en dingen doen zoals ze zijn.

6 grote illusies, 7 blindspots & 5 ultieme waarheden
Het model uit zich volgens Mo in 6 grote illusies, 7 blind spots en 5 ultieme waarheden. De eerste 6 houden je in een staat van verwarring, de 7 daarna maken je blind voor hoe het leven echt is, en de ultieme vijf heb je nodig voor blijvend geluk. Ik beschouw het eigenlijk als dat de 6 grote illusies je verwachtingen negatief beïnvloeden, de 7 blind spots je perceptie van de wereld en dat de 5 ultieme waarheden nodig zijn om meer te kennen dan slechts enkele vluchtige momenten van geluk.

Ons ongeschikte brein
De zes grote illusies zijn de volgende: denken, het zelf, kennis, tijd, controle en angst.  Eén van de belangrijkste hierbij vind ik denken: we denken altijd (eigenlijk dacht Descartes dit) dat we bestaan, omdat we denken. Dat impliceert dat ons brein de baas over ons is. Het is echter juist precies andersom: we bestaan en daarom denkt ons brein. Zoals ik in andere artikelen al heb benoemd, is ons brein helemaal niet zo fantastisch. Zonder al te ver uit te weiden: we hebben primitieve delen in ons brein zitten van uit de oertijd die helemaal niet geschikt zijn voor deze tijd en waardoor we continue focussen op het negatieve.

In de 7 blind spots worden deze verder beschreven. Het komt erop neer dat het brein Je brein is dus eigenlijk verschrikkelijk slecht in het vertellen van de waarheid. Als je je dit beseft, is het ook makkelijker om één onderdeel van de geluksbalans in voordeel te laten zijn, namelijk hoe je de wereld ziet. Daarnaast kun je ook je brein zijn mond laten houden en je proberen te focussen op het positieve. Daarnaast is er altijd een eindeloze stroom van gedachten in ons hoofd aanwezig, waardoor het soms voelt alsof we schizofreen zijn. Jij bent echter niet je brein. Leer je brein zijn mond te laten houden en probeer je op het positieve te focussen. Je kunt namelijk letterlijk je hersens veranderen door extra aandacht aan bepaalde dingen te geven.

Leven in het nu
Een andere illusie waar Mo goed over schrijft is tijd. We laten ons leiden door het tijd, terwijl het eigenlijk helemaal niet bestaat en het er in het algemeen niet toe doet. Wat hier ook bij hoort, is dat we bijna nooit leven in het nu. We zijn altijd bezig met wat we in het verleden mis hebben gedaan en wat we vrezen wat de toekomst ons zal brengen. Dat maakt ons automatisch niet gelukkig. Eckhart Tolle schrijft hier meer over in The Power of Now. Natuurlijk zijn het verleden en de toekomst in zekere mate belangrijk, maar besef je dat je het in het nu leeft. Geniet van wat er nu is, want straks is het er niet meer.

De geluksformule oplossen
Als laatste zijn er vijf ultieme waarheden, die eigenlijk het tegenovergestelde zijn van de illusies en blind spots. Daarbij gaat het om leven in het nu, het zoeken van balans, liefde, de dood en de vraag of er iets hogers is. Dit gedeelte van het boek sprak mij minder aan, deels omdat sommige hoofdstukken een herhaling waren voor mijn gevoel. Daarnaast had ik het gevoel dat ik het belangrijkste al had gelezen met de zes grote illusies en de zeven blind spots. Volgens mij zijn die al genoeg om de geluksformule op te kunnen lossen. 

Solve for Happy is een boek dat ik zeker aanraad, vooral om je van bepaalde (gedachte)patronen bewust te worden. Het moeilijke bij dit soort boeken vind ik altijd wel om het in de praktijk toe te passen. Daar mag nog een zelfhulpboek over geschreven worden 🙂

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *